
Wintershow Flevoland
Dinsdagavond 4 maart
Aanvang 18:00 uur.
De voorbereidingen voor de Wintershow Dronten zijn al in volle gang! Daarmee is de datum voor aankomend jaar bekend en kan je je daar voor aanmelden.
Instructies voor het showmanship.
Met showmanship laat je het pink het meest optimaal aan het publiek en de jury zien. Het gaat om de prestaties van de showman/vrouw, dus met een minder mooie pink kun je dit onderdeel ook winnen. Daarom zijn er enkele regels waaraan een geleider zich heeft te houden en situaties waar een showman/vrouw weet hoe te handelen voor een optimale juryscore. Deze gaan we in dit artikel behandelen.
De voorbereiding
Je selecteert een mooi pink (voldoende groot met lengte en een sterke bovenbouw (rug) een licht hellend kruis, met een ranke nek en goede benen (goed van stand en zonder zwellingen). Dit dier moet je gaan trainen totdat ze alles doet wat jij wil. Dat vergt natuurlijk veel voorbereiding. Door veel met het dier te trainen ontdek je de sterke en zwakkere punten van het dier. De sterke probeer je te laten excelleren en de zwakkere minder naar voren te laten komen. Begin op tijd het dier halster-tam te maken en laat het pink ook in ongewone situaties terechtkomen (met muziek, buiten in de wind, over de voergang bij de melkkoeien) om haar te leren ook in die situaties onder controle van de geleider te staan.
De Halster
We werken in het showmanship verplicht met een showhalster. Dit is een leren halster met een ketting onder de kaaklijn door. Een zwart halster voor zwartbonte dieren en een bruin halster voor de roodbonte. Een halster moet natuurlijk goed passen. Voor de jongere pinken kun je een pinkenhalster aanschaffen, bij de oudere pinken past de koeienhalster veelal ook. Bij een passend halster bevindt zich de neusriem zich precies in het midden van de ogen en de neusgaten. Dit is met gespen in te stellen. De ketting dient aan het rechteroog van de halster te worden bevestigd met het schuifpalletje naar onder zodat deze niet in de kaak prikt. Op al deze zaken kan de jury letten en dat kan je plus of minpunten opleveren.
Halster Vasthouden
Bijna alle controle van jouw pink haal je uit de halster. Je showt het pink ten allen tijde met de linkerhand. Jij loopt aan de linkerkant van het dier. Er is maar éen halster-techniek toegestaan om het dier te showen. Je staat van het dier uitgaand, aan de linkerkant van het pink. Je rolt de leren geleiderriem op. Met je linkerhand schuif je jouw vingers tussen de kaaklijn en de ketting. Vervolgens laat je het restant van de ketting buiten de ring van de halster in jou nog half open hand vallen en vervolgens sluit deze. Je hebt nu een dubbel stuk ketting in de handpalm. De duim is nog vrij en deze kan de opgerolde riem omklemmen. Het zit nu allemaal heel compact bij elkaar, de ketting in de hand is geborgd en kan niet slippen en de rechterhand is vrij om kleine correcties uit te voeren om het pink beter voor de dag te laten komen.
Voorbereiding op de dag zelf
Je ziet er representatief uit. Je draagt een witte broek met een nette riem en een witte blouse zonder vlekken. Je hebt geen uitstekende telefoons programmaboekjes of poetsdoeken in de zakken. Het liefst loop jij op bruine of zwarte schoenen. Op kauwgom kauwen wordt niet gewaardeerd. Je verzorgt jouw pink goed, met voer en water en zorgt dat ze gevuld, schoon en netjes getoiletteerd de ring in komt. Let op dat er geen stro of zaagsel onder de buik van het dier en voerresten aan de neus zitten. Je let goed op de programmering en zorgt ervoor dat het dier op tijd bij de ring is. Je weet op welke positie(nummering) je de ring mag betreden. Te laat komen is een doodzonde, het ligt dan aan de coulance van het jurylid of jij alsnog de ring mag betreden.
In de ring
Je komt met meerdere deelnemers in de ring, je loopt op volgorde van nummering. Je loopt voorwaarts met de linkerhand aan de halster met de klok mee de ring binnen. Als het laatste dier binnen is draai jij je om en gaat achterwaarts lopen. Je blijft met jouw linkerhand het dier geleiden. Je moet je dus niet alleen op jouw dier concentreren, maar ook je mededeelnemers in de gaten houden, alsmede de jury. Zorg voor voldoende ruimte tussen de dieren (een dierlengte) en voor voldoende ruimte tussen jouw pink en de buitenkant de ring (1,5 meter), zodat de jury om jouw pink heen kan lopen. Jij bent verantwoordelijk voor de afstand tussen jou en het voorgaande pink. Zit het pink achter jou te kort op jouw dier dan wordt dat jou niet aangerekend. Loop jij te snel met het pink en ontstaat er daardoor een gat in de linie, dat wordt dan weer niet gewaardeerd. Blijf in lijn lopen met de gehele groep langs de buitenkant van ring. Loop jij afwijkend uit de lijn dan wordt dat zwaar aangerekend.
De jury kan aanwijzingen geven, daarom is het belangrijk om focus op het pink te hebben maar ook op de omgeving zodat er je weet waar de jury is en je daardoor geen opdracht mist. Interactie met het publiek is daarentegen niet gewenst dit straalt desinteresse uit met hetgeen dat je aan het doen bent. Commando’s van de jury kunnen zijn, één hand omhoog gericht naar jou, dat betekent dat jij, alleen jij, moet stoppen. Jij dient het dier dan op te stellen met een open stand naar de jury toe. De voorpoten van het dier staan dan naast elkaar en de achterpoot aan de zichtkant van de jury staat dan een 15 cm verder naar achter dan die aan de andere kant. Wanneer de jury om het pink heen loopt dan verzet je het pink zodat het dier wederom aan de zichtkant open staat. Als het jurylid 2 handen opsteekt dan dient de gehele groep zich op te stellen met een open stand naar de jury toe. Schopjes geven en corrigerende tikjes/klappen zijn niet toegestaan om het pink goed op te stellen. Om het dier te corrigeren mag je wel met de rechterarm drukken op de borst, de onderbuik opduwen of trekken aan het nekvel. Loopt het jurylid voor het dier langs dan zorg jij dat het jurylid voldoende zicht op het dier heeft om bijvoorbeeld de voorhand te beoordelen. Je staat niet te kort op het dier en laat de kop van het pink het jurylid ligt volgen. Ook kan het jurylid de openheid van het pink tussen de ribben willen voelen. Hij komt dan duidelijk met twee vingers naast elkaar op jouw pink afgelopen. Je beweegt de kop van het pink naar de andere kant toe dan vanwaar de jury jouw dier benadert. De ribben van het dier zullen dan meer uit elkaar gaan staan. Ook kan de jury het vel van jouw pink willen bevoelen. Hij/zij benadert jouw pink dan met duim en wijsvinger op elkaar. Jij draait dan juist de kop naar het jurylid toe zodat er meer vel is om te voelen. Een ronde beweging met de hand van het jurylid betekend dat er weer gelopen mag worden.
Hebben we zo een aantal rondjes gelopen en opdrachten uitgevoerd, dan kunnen pinken opgesteld worden naast elkaar op een aangegeven plek door jury of een ringmeester (hulpje voor jurylid en ook voor deelnemers bij een onwelwillend pink). Krijg je een signaal om op te stellen dan loop je zelf voorwaarts!!, met een versnelde pas naar de aangegeven plaats en begin je jouw pink correct op testellen. Uiteindelijk sta je dan met bijvoorbeeld 5/6 pinken naast elkaar. Dit is meestal een andere volgorde dan er gelopen is in het voortraject. Het eerste en het laatste pink worden open opgesteld naar de zichtlijn toe zodat deze langer lijken. De voorste (het meest links opgestelde pink) staat met de linkerkant van het dier open en de laatste met de rechterkant. De dieren daar tussenin staan vierkant dus met de voorpoten naast elkaar en de achterpoten naast elkaar. Loopt de jury voor de groep langs, geef hem/haar dan weer ruimte om het dier goed te bekijken. Sta niet te kort op het pink en er niet voor. Draai de kop weer ligt mee met de plek waar het jurylid zich bevindt. Soms wordt op commando van de jury een dier uit de lijn gestuurd, maar dit kan ook op eigen initiatief (niet wenselijk) als bijvoorbeeld het pink niet goed wil opstellen. Loop dan met de klok mee een klein rondje en loop vervolgens door het door jezelf gecreëerde gat in de linie terug, het dier staat nu achterstevoren ten opzichte van de andere dieren, vervolgens loop je door. Achter de linie draai je nog een rondje met de klok mee en vervolgens loop je voorwaarts de linie in en stelt jouw pink wederom op. Van bovenaf gezien loop je dus een achtje.
Zorg tijdens de gehele sessie in de ring dat je een geconcentreerde en gecontroleerde houding hebt. Straal zelfvertrouwen uit, loop niet met gebogen knieën en kleine pasjes. Probeer in het ritme van het pink te lopen. Doet een pink een keer niet wat jij wil, raak niet in paniek en doe geen rare dingen zoals slaan en geef geen grote rukken aan de halster. Probeer altijd rust uit te stralen al is dat niet je gemoedstoestand op dat moment. Er is een ringmeester en die is er dan ook voor jou is in dit soort situaties. Hij/Zij kan samen met jou proberen om het pink weer rustig te krijgen en in de lijn terug te krijgen. Loop niet te kort op het pink en loop er niet voor. De kop dient te allen tijde omhooggehouden te worden maar de neus dient zich lager te bevinden dan de kruin van het dier. Jouw onderarm bevindt zich in de dezelfde lijn als de kruin-neuslijn van het pink. Een elleboog die boven deze lijn uitsteekt wordt als niet wenselijk gezien. Je laat het pink de meeste tijd in volle lengte zien met de kop recht naar voren, behalve als de jury handelingen wil verrichten zoals het voelen van vel en ribben of hij/zij voorlangs het pink loopt. Is de definitieve plaatsing een feit en je hebt niet gewonnen wees dan sportief naar jouw mededeelnemers en feliciteer hen met de winst of goede plaatsing.
Samenvatting van bovenstaande
Toiletteren van het dier
- Het dier is helemaal geschoren met de juiste messen.
- De staart wordt kaalgeschoren tot de vang. En de staart wordt mooi uitgepluisd.
- Er mag een toplijn/buiklijn aanwezig zijn, maar is niet verplicht.
- Gebruik van verf is niet toegestaan.
- De pink is thuis al een aantal keer gewassen.
- Zorg voor schone oormerken.
- Het pink is goed gevuld, maar niet overdreven.
Voorbereiding
- Verschijn schoon en netjes in een witte blouse en eventueel een witte broek (witte broek is advies, maar hoeft niet) en bruin of zwart schoeisel. Hoe netter, hoe mooier. Rubberlaarzen worden afgekeurd! Bouw/werkschoenen staan ook niet zo netjes.
- Het pink is schoon en netjes. Er bevinden zich geen stro, mest of voer resten aan het dier.
- Zorg voor een goed passend halster
- Zorg dat je de halster met de goede grip vast hebt, waarbij de riem netjes opgerold is.
- Zorg dat je geen zichtbare attributen in je zak hebt (zoals telefoon, portemonnee, of poetsdoekjes).
In de ring
- Zorg dat je op tijd in de ring bent. Houd het programma in de gaten. Te laat komen wordt zwaar aangerekend.
- Je hebt een geconcentreerde houding. Houd jouw pink, mededeelnemers en jury goed in de gaten.
- Weet hoe te handelen als alle dieren in de ring zijn. Volg de instructies van de jury op, en weet welke handsignalen waarvoor staan.
- Loop in de goede snelheid, niet te traag maar ook niet te snel. Zorg voor voldoende afstand (1 pinklengte, ongeveer 1,5 meter) tussen jou en de voorgaande deelnemer. Loopt jouw voorganger te snel, ga niet in dit tempo mee, maar laat dan een gat ontstaan. Loopt jouw voorganger te langzaam, handhaaf de 1,5 meter dan wel, zodat de jury nog wel tussen jou en de voorgaande pink door kan lopen.
- Gebruik de hele ring, maar laat wel ruimte over aan de buitenkant zodat de jury de andere kant van je pink ook kan bekijken.
- Snijd de bochten niet te ruim af.
- Ga nooit in het beeld van de jury staan. Sta goed naast het dier in plaats van ervoor, dan gaat het stoppen en lopen ook gemakkelijker.
- Behandel je dier goed en met respect.
- Houd de kop van je pink in de juiste hoogte/hoek (kruin hoger dan de neus).
- Blijf relaxed in de ring, weet hoe je de foutjes van je pink kunt corrigeren. Corrigeer alleen je pink wanneer dat nodig is, te veel correcties kunnen voor onrust zorgen bij het dier en de jury.
- Straal uit dat het plezierig is om deel te nemen.
We wensen jullie heel veel succes en plezier!!!
Succes met de voorbereidingen, het is allemaal best wel veel om te onthouden. Met onderstaande link is een film (Engelstalig) bijgevoegd waar alles nogmaals uitgelegd wordt.